Cum acționează pilula de a doua zi și când se poate folosi?

Aspecte cheie despre ellaOne® și care este mecanismul de acțiune al pilulei de a doua zi

Dacă ești îngrijorată de posibilitatea apariției unei sarcini neplanificate, deoarece ai avut un contact sexual neprotejat sau metoda contraceptivă utilizată nu a funcționat, poți să te liniștești. Nu ești singură. La fel ca și tine, multe femei au trecut prin asta și au recurs la contracepția de urgență, pentru a preveni apariția unei sarcini nedorite. Ai la dispoziție mai multe metode contraceptive de urgență: poți alege pilula de a doua zi (precum ellaOne®) sau DIU din cupru inserat.
Hai să examinăm împreună informațiile, astfel încât să știi ce opțiuni ai, pentru a face alegerea cea mai bună!

1 — Când ar trebui să utilizez contracepția de urgență?

1. Când ar trebui să utilizez contracepția de urgență?

Este normal să fii îngrijorată de posibilitatea apariției unei sarcini nedorite după un contact sexual neprotejat sau dacă metoda ta de contracepție a eșuat. Dacă ești în această situație, ai putea avea nevoie de contracepția de urgență.

Următoarele situații ar putea duce la apariția unei sarcini:

  • Prezervativul a alunecat, s-a rupt sau ați uitat să îl folosiți

  • Diafragma a alunecat sau ai uitat să o folosești

  • Ai uitat să iei pilula contraceptivă conform recomandărilor

  • Ai uitat să aplici la timp plasturele contraceptiv

  • Ai uitat să introduci la timp inelul vaginal

Chiar dacă menstruația este regulată și bănuiești că ovulația urmează să se producă mai târziu sau a avut loc deja, reține faptul că durata ciclurilor menstruale și caracteristicile acestora, nu sunt niciodată în întregime previzibile și de aceea nu există acel risc zero.

 

2 — Ce tipuri de contracepție de urgență sunt disponibile și de unde pot cumpăra pilula de a doua zi?

2. Ce tipuri de contracepție de urgență sunt disponibile și de unde pot cumpăra pilula de a doua zi?

După un contact sexual neprotejat*, ai la dispoziție două opțiuni pentru a preveni o sarcină neplanificată: fie poți apela la contracepția de urgență pe cale orală, fie poți apela la introducerea unui DIU (dispozitiv intrauterin din cupru în formă de T) în uter de către doctor.

Prima opțiune, pilula de a doua zi, poate fi achiziționată din farmacii; poate fi de asemenea disponibilă în centrele de planificare familială, clinici și spitale. În funcție de pilula contraceptivă de urgență pe care o alegi, aceasta trebuie luată cât mai curând posibil, însă nu mai târziu de 5 zile  – ellaOne® este o pilulă eficace până la cinci zile.

Cealaltă opțiune – DIU din cupru, poate fi introdus în uter de către medic, pentru a preveni fecundarea sau pentru a preveni implantarea, dacă fecundarea a avut deja loc. Pentru ca acesta să fie eficace, DIU din cupru trebuie introdus în primele 5 zile de la contactul sexual neprotejat.

În orice caz, cu cât acționezi mai repede, cu atât ai șanse mai mari de a reduce riscul apariției unei sarcini neplanificate!

Află mai multe despre diferitele metode contraceptive de urgență, mai jos.

*Atenție, contactul sexual fără utilizarea niciunei metode de contracepție de tip barieră (precum prezervativul) prezintă risc de transmitere a BTS (bolilor cu transmitere sexuală). Te rugăm să te programezi la medicul de familie dacă ai întrebări.

3 — Ce este ellaOne®?

3. Ce este ellaOne®?

ellaOne® este o pilulă contraceptivă de urgență cu administrare orală. În urma unui contact sexual neprotejat sau a nefuncționării metodei contraceptive utilizate, o singură pilulă poate preveni o sarcină nedorită. Această pilulă de a doua zi trebuie luată cât mai curând posibil, dar nu mai  târziu de 5 zile (120 ore) de la contactul sexual neprotejat.

Fiecare pilulă ellaOne® conține 30 mg de ulipristal acetat. ellaOne® conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

ellaOne® este destinată utilizării ocazionale și nu trebuie să înlocuiască o metodă contraceptivă cu utilizare regulată. Ulipristal acetat inhibă sau amână ovulația. Dacă ovulaţia s-a produs deja, acesta nu mai este eficace. Momentul ovulaţiei nu poate fi anticipat şi prin urmare, comprimatul trebuie administrat cât mai curând posibil după actul sexual neprotejat.

4 — Cum acționează pilula de a doua zi, ellaOne® ?

4. Cum acționează pilula de a doua zi ellaOne®?

În urma unui contact sexual neprotejat, spermatozoizii se deplasează prin trompele uterine unde așteaptă eliberarea unui ovul. Dat fiind faptul că spermatozoizii au o durată medie de viață de cinci zile, ellaOne® previne sau întârzie ovulația până când spermatozoizii nu mai au capacitatea de a fecunda ovulul. Este esențial să iei ellaOne® cât mai curând posibil după actul sexual neprotejat, pentru a maximiza șansele de a preveni instalarea unei sarcini.

Dacă ești deja însarcinată, ellaOne® nu va întrerupe o sarcină existentă (nu induce avort).

 

5 — Cum știu că ellaOne® și-a făcut efectul?

5. Cum știu că ellaOne® și-a făcut efectul?

Pentru a te asigura că ellaOne® și-a făcut efectul, trebuie să aștepți până la începutul următoarei menstruații. Majoritatea femeilor vor avea menstruația la timp, dar pilula de a doua zi poate perturba ciclul menstrual, determinând declanșarea mai devreme sau mai târziu a menstruației. Este perfect normal, nu te îngrijora.

În situația în care menstruația întârzie mai mult de 7 zile, are un caracter anormal sau prezinți semne de sarcină, trebuie să faci un test de sarcină. Reține faptul că, asemenea oricărui medicament, reacțiile adverse variază de la o persoană la alta. Anumite femei raportează simptome similare semnelor precoce ale unei sarcini, precum vărsături, durere abdominală, sensibilitate la nivelul sânilor etc. Deși poți fi impacientată, ceea ce este perfect normal, așteaptă 7 zile de la data estimată a începerii menstruației, înainte de a face testul de sarcină. Dacă vei face unul mai devreme, rezultatele pot fi neconcludente.

Efectele secundare ale ellaOne® de știut

6 — Ce precauții trebuie să iau după administrarea ellaOne®?

6. Ce precauții trebuie să iau după administrarea ellaOne®?

După ce ai luat comprimatul şi până la următoarea ta menstruaţie, trebuie să utilizezi prezervativul de fiecare dată când ai contact sexual. Așa cum sugerează și numele, pilula contraceptivă de urgență este destinată utilizării de urgență și nu ca metodă de contracepție regulată.

Unele femei consideră în mod eronat că pot înlocui contracepția regulată sau că după administrarea pilulei de a doua zi sunt protejate împotriva unei sarcinii nedorite până la sfârșitul ciclului menstrual curent. Atenție: dacă dorești să faci sex după administrarea pilulei contraceptive de urgență, utilizează o metodă de protecție de tip barieră (prezervativ) până la următoarea menstruație!

Deşi administrarea ulipristal acetat pentru contracepție de urgență nu contraindică utilizarea în continuare a contracepţiei hormonale uzuale, ellaOne® poate reduce acţiunea contraceptivă a acesteia. Prin urmare, dacă dorești să începi sau să continui utilizarea contracepției hormonale, poți face acest lucru după administrarea ellaOne®, însă trebuie să utilizezi o metodă sigură de tip barieră până la următoarea menstruaţie.

Nu alăpta după administrarea ellaOne®

Dacă ești mamă și alăptezi, ar trebui să eviți alăptarea timp de o săptămână de la administrarea ellaOne®. În această perioadă se recomandă să utilizezi o pompă de sân pentru a menține producția de lapte, dar să arunci laptele pompat.

Sarcina și pilula de a doua zi

Dacă iei din greșeală ellaOne® pe durata sarcinii sau rămâi însărcinată deși ai luat ellaOne®, nu există dovezi că pilula de a doua zi îți va afecta sarcina. Dacă te afli în această situație, este important să te programezi la medic. Medicul va fi consilierul tău dacă dorești să continui sarcina sau să-ți aducă la cunoștință opțiunile pe care le ai.
Atenție, e corpul tău, e alegerea ta!

7 — Când ar trebui să folosesc pilula de a doua zi?

7. Când ar trebui să folosesc pilula de a doua zi?

Pe scurt, pilula de a doua zi este un contraceptiv de urgență cu administrare orală care poate preveni o sarcină nedorită. ellaOne® este un contraceptiv destinat prevenirii sarcinii în cazurile în care după un act sexual neprotejat sau dacă metoda dumneavoastră de contracepţie a eşuat. De exemplu: dacă aţi avut raporturi sexuale fără protecţie; dacă prezervativul dumneavoastră sau al partenerului dumneavoastră s-a rupt, a alunecat, s-a desprins sau dacă aţi uitat să folosiţi prezervativ; dacă nu v-aţi luat comprimatul contraceptiv conform recomandărilor.

Dacă ești într-una dintre aceste situații, ellaOne® este potrivită pentru tine. Această pilulă poate întârzia ovulația timp de câteva zile pe durata ciclului menstrual, prin urmare, previne fecundarea ovulului de către spermatozoizi. Pentru o eficacitate maximă trebuie să iei pilula cât mai repede. Trebuie să luaţi comprimatul cât mai curând după actul sexual şi în decurs de maxim 5 zile (120 de ore), deoarece acesta este mai eficace dacă îl luați cât mai curând posibil după contactul sexual neprotejat. Puteţi lua comprimatul în orice moment al ciclului menstrual.

Dacă nu ai acces imediat la pilula de a doua zi, nu te îngrijora! ellaOne® poate fi luată în decurs de maxim cinci zile (120 ore) de la contactul sexual neprotejat.

1. Când ar trebui să utilizez contracepția de urgență?

Este normal să fii îngrijorată de posibilitatea apariției unei sarcini nedorite după un contact sexual neprotejat sau dacă metoda ta de contracepție a eșuat. Dacă ești în această situație, ai putea avea nevoie de contracepția de urgență.

Următoarele situații ar putea duce la apariția unei sarcini:

  • Prezervativul a alunecat, s-a rupt sau ați uitat să îl folosiți

  • Diafragma a alunecat sau ai uitat să o folosești

  • Ai uitat să iei pilula contraceptivă conform recomandărilor

  • Ai uitat să aplici la timp plasturele contraceptiv

  • Ai uitat să introduci la timp inelul vaginal

Chiar dacă menstruația este regulată și bănuiești că ovulația urmează să se producă mai târziu sau a avut loc deja, reține faptul că durata ciclurilor menstruale și caracteristicile acestora, nu sunt niciodată în întregime previzibile și de aceea nu există acel risc zero.

 

2. Ce tipuri de contracepție de urgență sunt disponibile și de unde pot cumpăra pilula de a doua zi?

După un contact sexual neprotejat*, ai la dispoziție două opțiuni pentru a preveni o sarcină neplanificată: fie poți apela la contracepția de urgență pe cale orală, fie poți apela la introducerea unui DIU (dispozitiv intrauterin din cupru în formă de T) în uter de către doctor.

Prima opțiune, pilula de a doua zi, poate fi achiziționată din farmacii; poate fi de asemenea disponibilă în centrele de planificare familială, clinici și spitale. În funcție de pilula contraceptivă de urgență pe care o alegi, aceasta trebuie luată cât mai curând posibil, însă nu mai târziu de 5 zile  – ellaOne® este o pilulă eficace până la cinci zile.

Cealaltă opțiune – DIU din cupru, poate fi introdus în uter de către medic, pentru a preveni fecundarea sau pentru a preveni implantarea, dacă fecundarea a avut deja loc. Pentru ca acesta să fie eficace, DIU din cupru trebuie introdus în primele 5 zile de la contactul sexual neprotejat.

În orice caz, cu cât acționezi mai repede, cu atât ai șanse mai mari de a reduce riscul apariției unei sarcini neplanificate!

Află mai multe despre diferitele metode contraceptive de urgență, mai jos.

*Atenție, contactul sexual fără utilizarea niciunei metode de contracepție de tip barieră (precum prezervativul) prezintă risc de transmitere a BTS (bolilor cu transmitere sexuală). Te rugăm să te programezi la medicul de familie dacă ai întrebări.

3. Ce este ellaOne®?

ellaOne® este o pilulă contraceptivă de urgență cu administrare orală. În urma unui contact sexual neprotejat sau a nefuncționării metodei contraceptive utilizate, o singură pilulă poate preveni o sarcină nedorită. Această pilulă de a doua zi trebuie luată cât mai curând posibil, dar nu mai  târziu de 5 zile (120 ore) de la contactul sexual neprotejat.

Fiecare pilulă ellaOne® conține 30 mg de ulipristal acetat. ellaOne® conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

ellaOne® este destinată utilizării ocazionale și nu trebuie să înlocuiască o metodă contraceptivă cu utilizare regulată. Ulipristal acetat inhibă sau amână ovulația. Dacă ovulaţia s-a produs deja, acesta nu mai este eficace. Momentul ovulaţiei nu poate fi anticipat şi prin urmare, comprimatul trebuie administrat cât mai curând posibil după actul sexual neprotejat.

4. Cum acționează pilula de a doua zi ellaOne®?

În urma unui contact sexual neprotejat, spermatozoizii se deplasează prin trompele uterine unde așteaptă eliberarea unui ovul. Dat fiind faptul că spermatozoizii au o durată medie de viață de cinci zile, ellaOne® previne sau întârzie ovulația până când spermatozoizii nu mai au capacitatea de a fecunda ovulul. Este esențial să iei ellaOne® cât mai curând posibil după actul sexual neprotejat, pentru a maximiza șansele de a preveni instalarea unei sarcini.

Dacă ești deja însarcinată, ellaOne® nu va întrerupe o sarcină existentă (nu induce avort).

 

5. Cum știu că ellaOne® și-a făcut efectul?

Pentru a te asigura că ellaOne® și-a făcut efectul, trebuie să aștepți până la începutul următoarei menstruații. Majoritatea femeilor vor avea menstruația la timp, dar pilula de a doua zi poate perturba ciclul menstrual, determinând declanșarea mai devreme sau mai târziu a menstruației. Este perfect normal, nu te îngrijora.

În situația în care menstruația întârzie mai mult de 7 zile, are un caracter anormal sau prezinți semne de sarcină, trebuie să faci un test de sarcină. Reține faptul că, asemenea oricărui medicament, reacțiile adverse variază de la o persoană la alta. Anumite femei raportează simptome similare semnelor precoce ale unei sarcini, precum vărsături, durere abdominală, sensibilitate la nivelul sânilor etc. Deși poți fi impacientată, ceea ce este perfect normal, așteaptă 7 zile de la data estimată a începerii menstruației, înainte de a face testul de sarcină. Dacă vei face unul mai devreme, rezultatele pot fi neconcludente.

Efectele secundare ale ellaOne® de știut

6. Ce precauții trebuie să iau după administrarea ellaOne®?

După ce ai luat comprimatul şi până la următoarea ta menstruaţie, trebuie să utilizezi prezervativul de fiecare dată când ai contact sexual. Așa cum sugerează și numele, pilula contraceptivă de urgență este destinată utilizării de urgență și nu ca metodă de contracepție regulată.

Unele femei consideră în mod eronat că pot înlocui contracepția regulată sau că după administrarea pilulei de a doua zi sunt protejate împotriva unei sarcinii nedorite până la sfârșitul ciclului menstrual curent. Atenție: dacă dorești să faci sex după administrarea pilulei contraceptive de urgență, utilizează o metodă de protecție de tip barieră (prezervativ) până la următoarea menstruație!

Deşi administrarea ulipristal acetat pentru contracepție de urgență nu contraindică utilizarea în continuare a contracepţiei hormonale uzuale, ellaOne® poate reduce acţiunea contraceptivă a acesteia. Prin urmare, dacă dorești să începi sau să continui utilizarea contracepției hormonale, poți face acest lucru după administrarea ellaOne®, însă trebuie să utilizezi o metodă sigură de tip barieră până la următoarea menstruaţie.

Nu alăpta după administrarea ellaOne®

Dacă ești mamă și alăptezi, ar trebui să eviți alăptarea timp de o săptămână de la administrarea ellaOne®. În această perioadă se recomandă să utilizezi o pompă de sân pentru a menține producția de lapte, dar să arunci laptele pompat.

Sarcina și pilula de a doua zi

Dacă iei din greșeală ellaOne® pe durata sarcinii sau rămâi însărcinată deși ai luat ellaOne®, nu există dovezi că pilula de a doua zi îți va afecta sarcina. Dacă te afli în această situație, este important să te programezi la medic. Medicul va fi consilierul tău dacă dorești să continui sarcina sau să-ți aducă la cunoștință opțiunile pe care le ai.
Atenție, e corpul tău, e alegerea ta!

7. Când ar trebui să folosesc pilula de a doua zi?

Pe scurt, pilula de a doua zi este un contraceptiv de urgență cu administrare orală care poate preveni o sarcină nedorită. ellaOne® este un contraceptiv destinat prevenirii sarcinii în cazurile în care după un act sexual neprotejat sau dacă metoda dumneavoastră de contracepţie a eşuat. De exemplu: dacă aţi avut raporturi sexuale fără protecţie; dacă prezervativul dumneavoastră sau al partenerului dumneavoastră s-a rupt, a alunecat, s-a desprins sau dacă aţi uitat să folosiţi prezervativ; dacă nu v-aţi luat comprimatul contraceptiv conform recomandărilor.

Dacă ești într-una dintre aceste situații, ellaOne® este potrivită pentru tine. Această pilulă poate întârzia ovulația timp de câteva zile pe durata ciclului menstrual, prin urmare, previne fecundarea ovulului de către spermatozoizi. Pentru o eficacitate maximă trebuie să iei pilula cât mai repede. Trebuie să luaţi comprimatul cât mai curând după actul sexual şi în decurs de maxim 5 zile (120 de ore), deoarece acesta este mai eficace dacă îl luați cât mai curând posibil după contactul sexual neprotejat. Puteţi lua comprimatul în orice moment al ciclului menstrual.

Dacă nu ai acces imediat la pilula de a doua zi, nu te îngrijora! ellaOne® poate fi luată în decurs de maxim cinci zile (120 ore) de la contactul sexual neprotejat.