Când și cum se ia pilula de a doua zi ellaOne®?

Ai avut un contact sexual neprotejat? Măsura contraceptivă a eșuat? Dacă da, nu te panica. ellaOne®, te poate ajuta în prevenirea unei sarcini atunci când este administrată cât mai curând posibil.

Dacă ai întrebări referitoare la ellaOne®, avem răspunsuri care te pot liniști. Găsești mai jos, răspunsurile la întrebările frecvente.

Când este cel mai bine să iei pilula de a doua zi ellaOne®

Dacă ai avut un contact sexual neprotejat, prezervativul s-a rupt sau dacă nu ai luat comprimatul contraceptiv regulat conform recomandărilor, te poți proteja împotriva unei sarcini nedorite prin administrarea de ellaOne®, pilula de a doua zi. ellaOne® trebuie luată cât mai curând posibil, însă nu mai târziu de cinci zile (120 ore) de la contactul sexual neprotejat.

Acesta este mai eficace dacă îl luați cât mai curând posibil după contactul sexual neprotejat

ellaOne® este un contraceptiv de urgență care poate fi luat cu puțină apă, în orice moment al zilei.

Pot lua pilula de a doua zi de două ori în cursul aceluiași ciclu menstrual.
#1
Acesta ar fi răspunsul corect
Adevărat
#2
Fals
%
Correct
%
Incorrect

Când nu trebuie să iei pilula de a doua zi ellaOne®?

Nu trebuie să iei ellaOne® dacă:

  • Ești deja însărcinată

    ellaOne® nu se recomandă femeilor care sunt deja însărcinate sau posibil însărcinate. Pilula de a doua zi întârzie ovulația pentru a preveni fecundarea: nu va întrerupe o sarcină existentă. Dacă dorești să întrerupi sarcina, ellaOne® nu poate face asta.

    Dacă suspectezi că ești însărcinată, trebuie să faci un test de sarcină, iar dacă este pozitiv, adresează-te medicului tău pentru recomandări sau pentru a discuta despre opțiunile tale.

  • Ești alergică la ulipristal acetat sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament

    Nu ar trebui să iei ellaOne® dacă ești alergică la oricare dintre ingredientele menționate în prospectul care însoțește medicamentul. Dacă nu ești sigură că ellaOne® ți se potrivește, te rugăm să te adresezi farmacistului, medicului tău sau personalului medical pentru recomandări.

Ar trebui să consulți farmacistul sau un medic dacă te afli într-una din situațiile de mai jos:

  • Urmezi un anume tratament medical și îți este frică de interacțiunea medicamentelor. Dacă ești îngrijorată că ellaOne® poate interfera cu alt tratament medical, discută cu medicul sau farmacistul pentru consiliere și citește prospectul ellaOne® cu atenție înainte de a lua pilula.
    Atenție! Discută cu farmacistul înainte de utilizarea ellaOne® dacă suferi de astm sever tratat cu glucocorticoizi orali.

  • Nu se recomandă administrarea medicamentului dacă suferi de o boală hepatică severă.

Informații utile după administrarea ellaOne®

ellaOne® este un contraceptiv de urgență și trebuie administrat doar în caz de urgență: nu trebuie folosit ca un contraceptiv regulat și nu previne o eventuală sarcină dacă întreţii din nou raporturi sexuale neprotejate.

Atenție! Deoarece ulipristal acetat are afinitate mare pentru receptorii de progesteron, poate afecta acţiunea medicamentelor care conţin progestogen:

– poate fi redusă acţiunea contraceptivelor hormonale combinate şi a celor care conţin doar progestogen.

– nu este recomandată utilizarea concomitentă a ulipristal acetat şi a contraceptivelor de urgenţă care conţin levonorgestrel

Te sfătuim să folosești o metodă contraceptivă de tip barieră, precum prezervativele, împreună cu contracepția normală, până la următoarea menstruație.

Atenție! Niciun contraceptiv nu este 100% eficace. Eficacitatea pilulei de a doua zi depinde de momentul ovulației și de perioada de timp dintre contactul sexual neprotejat și administrarea contraceptivului de urgență. Administrarea de ellaOne® poate modifica perioada menstruației, respectiv menstruația poate veni mai devreme sau mai târziu, dar dacă întârzie mai mult de șapte zile, te sfătuim să faci un test de sarcină.