Mituri privind contracepția de urgență

Mai jos este o listă cu cele mai frecvente idei preconcepute privind contracepția de urgență. Dați clic pe fiecare idee pentru a vedea dacă este adevărată sau falsă.

 • Contracepția orală de urgență poate fi folosită numai dacă ai un „accident contraceptiv”, de exemplu ruperea unui prezervativ
  Answer
  Answer
  FALS Answer

  Contracepția de urgență este destinată femeilor care doresc să prevină sarcina după un contact sexual neprotejat. Contactul sexual neprotejat se poate datora unui accident sau neutilizării niciunei metode de contracepție. Acest lucru este frecvent. Multe femei (aproximativ 30%) au avut un contact sexual neprotejat cel puțin o dată în ultimul an1.

 • Contracepția orală de urgență este o „bombă hormonală” care îmi va deregla ciclul menstrual
  Answer
  Answer
  FALS Answer

  În ultimii 10 ani, au fost disponibile contraceptive de urgență dedicate. Hormonii conținuți în contraceptivele orale de urgență vă pot modifica menstruațiile (ciclul), în cursul ciclului menstrual în care le luați. Aceasta înseamnă că după administrare următoarea menstruație poate avea loc la timp, mai devreme sau mai târziu decât de obicei. După aceea, în mod normal ciclul menstrual își recapătă caracterul regulat.

 • Pilula de a doua zi îmi face rău
  Answer
  Answer
  FALS Answer

  Pilula de a doua zi a fost concepută și realizată special pentru contracepția de urgență.

  Contracepția de urgență este bine tolerată; cu toate acestea, ca toate medicamentele, poate provoca reacții adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele2,3.

  Dacă vă este rău (vomitați) în decurs de 3 ore de la administrarea unui comprimat contraceptiv de urgență, mergeți la farmacie și luați încă un comprimat2,3

 • Nu pot lua contraceptive orale de urgență de două ori în cursul aceluiași ciclu menstrual
  Answer
  Answer
  ADEVĂRAT Answer

  …și Fals!

  Scopul pilulei contraceptive de urgență este să întârzie sau să inhibe eliberarea ovulului până când spermatozoizii din trompele uterine nu vă mai pot lăsa însărcinată. Aceasta va întârzia ovulația timp de 5-6 zile. Dacă veți continua să aveți contacte sexuale neprotejate în cursul aceluiași ciclu, șansele de a amâna încă o dată ovulația sunt mai scăzute decât atunci când ați luat pilula prima dată. Puteți lua contraceptivul de urgență de două ori în cursul aceluiași ciclu cu condiția să nu fiți deja însărcinată, însă este mult mai sigur să vă gândiți la o metodă contraceptivă regulată, deoarece acestea sunt mai eficace în prevenirea sarcinii. Oricum, trebuie să solicitați sfatul medicului dacă utilizați contracepția de urgență de două ori în cursul aceluiași ciclu menstrual.

 • Contracepția orală de urgență este un fel de avort la scară mai mică
  Answer
  Answer
  FALS Answer

  Pilulele contraceptive de urgență acționează prin întârzierea sau inhibarea eliberării ovulului2,3. Aceasta înseamnă că spermatozoizii din trompele uterine nu vă mai pot lăsa însărcinată. Toate acestea se întâmplă înainte ca sarcina să poată începe, ceea ce înseamnă 6-12 zile după contactul sexual neprotejat4,5. Dacă sunteți însărcinată, contracepția de urgență nu va întrerupe sarcina.

 • Contracepția orală de urgență îmi va afecta negativ fertilitatea
  Answer
  Answer
  FALS Answer

  Contracepția de urgență nu are niciun efect asupra fertilității viitoare.2,3 Dacă doriți să aveți contacte sexuale după folosirea contracepției de urgență utilizați o metodă contraceptivă de barieră până la următoarea menstruație.3,6 Acest lucru este necesar deoarece fertilitatea vă poate reveni foarte repede.

 • Pot utiliza contracepția orală de urgență drept contracepție regulată
  Answer
  Answer
  FALS Answer

  Contracepția de urgență nu este contracepție regulată.3,6 După ce ați avut un contact sexual neprotejat se recomandă utilizarea contracepției de urgență pentru a preveni apariția sarcinii. Însă contracepția de urgență nu este eficace 100% (deoarece este posibil să fi avut deja ovulație când ați luat pilula contraceptivă de urgență).