Mituri privind contracepția și ciclul menstrual

Există o serie de metode contraceptive foarte eficace în prevenirea sarcinii. De asemenea, există multe informații eronate cu privire la modul în care funcționează aparatul genital, modul de utilizare a metodelor contraceptive, precum și unele metode care pur și simplu nu funcționează.

Mai jos sunt prezentate o serie de mituri cu privire la ciclul menstrual, contactele sexuale și contracepție. Dați clic pe fiecare mit pentru a vedea dacă este adevărat sau fals.

 • Ovulația se produce la mijlocul ciclului menstrual, în jurului celei de-a 14-a zile
  Answer
  Answer
  FALS Answer

  Momentul ovulației este foarte imprevizibil.1Doar 10% dintre femei au ovulație în ziua a 14 a ciclului menstrual.1 Ovulația se poate produce în orice moment între zilele 11-21 dacă ciclul menstrual este regulat și până în ziua 28 dacă ciclul menstrual este neregulat.1 De asemenea, momentul ovulației poate diferi de la un ciclu menstrual la altul, ceea ce face imposibil să se știe când se va produce.1 Acest lucru înseamnă că riscul de a rămâne însărcinată există aproape în fiecare zi a ciclului menstrual.

 • Dacă ciclul meu este regulat ovulația se va produce întotdeauna la mijlocul acestuia
  Answer
  Answer
  FALS Answer

  Momentul ovulației este imprevizibil și diferă de la ciclu la ciclu, chiar dacă lungimea ciclului dumneavoastră menstrual este regulată.1

 • Ciclurile regulate există (cu excepția cazului în care iei pilule contraceptive)
  Answer
  Answer
  FALS Answer

  La cele mai multe femei nu este atât de regulat precum am putea crede. Acestea pot avea ciclu regulat timp de mai multe cicluri la rând, însă apoi au un ciclu care este mult mai scurt sau mult mai lung. O femeie nu știe niciodată dinainte dacă ciclul curent va fi mai lung sau mai scurt decât de obicei. Atunci când utilizați o pilulă contraceptivă hormonală ciclurile dumneavoastră sunt regulate (cu condiția să le luați corect).

 • Nu pot rămâne gravidă la începutul sau la sfârșitul ciclului menstrual
  Answer
  Answer
  FALS Answer

  Momentul ovulației este imprevizibil și spermatozoizii își pot menține viabilitatea în trompele uterine timp de până la 5 zile.1,2 Riscul de a rămâne însărcinată în urma unui contact sexual neprotejat există aproape în fiecare zi a ciclului1 menstrual.

 • Sarcina se produce imediat după un contact sexual neprotejat
  Answer
  Answer
  FALS Answer

  Sarcina nu începe imediat după contactul sexual neprotejat. Sarcina se produce după ce ovulul fecundat se implantează în uter3, ceea ce se întâmplă, de obicei, la 6-12 zile după fecundare.4 Acest lucru înseamnă că nu sunteți gravidă până cel puțin în ziua a șasea după un contact sexual neprotejat.

 • Contactul sexual neprotejat se întâmplă foarte rar
  Answer
  Answer
  FALS Answer

  Dacă ați avut un contact sexual neprotejat și nu doriți să rămâneți gravidă, ați putea să fiți supărată că nu ați avut mai multă grijă. Dar nu fiți prea dură cu dumneavoastră – nu sunteți singura.  Multe femei (aproximativ 30%) au avut contacte sexuale neprotejate cel puțin o dată în ultimul an5. Aceasta nu înseamnă că nu ar trebui să luați măsuri contraceptive eficace, însă accidentele se mai întâmplă, așa încât să nu credeți că sunteți singura în această situație.

 • Nu pot rămâne însărcinată cât timp am contacte sexuale în afara perioadei fertile
  Answer
  Answer
  ADEVĂRAT Answer

  Acest lucru este în mod evident adevărat, însă nu puteți calcula cu certitudine când va fi această perioadă fertilă. Aceasta se datorează faptului că momentul ovulației este variabil și imprevizibil.1 În cazul în care credeți că perioada fertilă va fi întotdeauna în jurul celei de-a 14 zile a ciclului dumneavoastră, greșiți – momentul fertil ar putea fi anterior sau ulterior acestei zile. Dacă doriți să preveniți sarcina nu ar trebui să aveți contacte sexuale neprotejate niciodată în timpul ciclului mentrual.

 • Alăptez, așa că nu pot rămâne gravidă
  Answer
  Answer
  FALS Answer

  Deși alăptarea tinde să întârzie ovulația, aceasta nu reprezintă o garanție. Ovulația se poate produce chiar și atunci când o femeie alăptează. Dacă alăptați și doriți să evitați sarcina, ar fi de preferat să folosiți prezervative.

 • Nu poți rămâne gravidă dacă nu ai orgasm
  Answer
  Answer
  FALS Answer

  Fecundarea se produce când spermatozoidul unui bărbat se unește cu ovulul unei femei.6 Deși bărbatul trebuie să ejaculeze pentru a elibera spermatozoizii, nu este necesar ca femeia să aibă orgasm pentru a elibera un ovul. O femeie aflată la vârsta fertilă eliberează câte un ovul în fiecare lună în cursul ciclului menstrual obișnuit. Acest lucru se întâmplă indiferent dacă femeia are sau nu orgasm.

 • Nu am nevoie de contracepție deoarece avem contacte sexuale numai în perioada „sigură”. Sunt fertilă doar o zi pe lună
  Answer
  Answer
  FALS Answer

  În cursul ciclului menstrual al unei femei obișnuite există șase zile în care contactul sexual poate determina apariția sarcinii: primele cinci zile înainte de eliberarea ovulului (ovulație) și ziua în care ovulul este eliberat.1 De asemenea, momentul ovulației poate diferi de la un ciclu menstrual la altul.1 Prin urmare, stabilirea exactă a momentului ovulației este aproape imposibilă. Aceasta înseamnă că riscul de a rămâne însărcinată ca urmare a unui contact sexual neprotejat există aproape în fiecare zi a ciclului menstrual.

 • Nu voi rămâne gravidă dacă avem contact sexual în picioare sau dacă femeia stă deasupra
  Answer
  Answer
  FALS Answer

  Unele persoane cred că dacă au contacte sexuale în anumite poziții, cum ar fi stând în picioare, acest lucru va determina eliminarea forțată a spermei din vaginul femeii. Cu toate acestea, pozițiile sexuale nu au niciun efect asupra producerii sau nu a fecundării. Când bărbatul ejaculează, spermatozoizii pot fi bine păstrati în vagin. Spermatozoizii vor începe să se deplaseze în sus prin colul uterin imediat după ejaculare.

 • Nu voi rămâne gravidă dacă partenerul meu se retrage înainte de a ejacula
  Answer
  Answer
  FALS Answer

  Retragerea înainte ca bărbatul să ejaculeze, cunoscută și ca întreruperea contactului sexual, nu este o metodă contraceptivă sigură7. Fluidul pe care îl eliberează un bărbat înainte de ejaculare poate conține și spermatozoizi. De asemenea, este posibil ca bărbatul să nu se retragă la timp.

 • Nu voi rămâne gravidă pentru că este prima dată când am un contact sexual
  Answer
  Answer
  FALS Answer

  O femeie poate rămâne gravidă oricând se produce ovulația, chiar dacă nu a avut niciodată contacte sexuale.

 • Nu voi rămâne gravidă dacă fac un duș sau o baie imediat după contactul sexual sau dacă urinez imediat după contactul sexual
  Answer
  Answer
  FALS Answer

  Spălarea sau urinarea după contactul sexual nu vor împiedica spermatozoizii care au intrat deja în uter să treacă prin colul uterin.

Referință

 

1. Wilcox AJ et al. BMJ 2000; 321: 1259-62.

2. Pallone S and Bergus G. J Am Board Fam Med 2009; 22: 147–157.

3. Gold RB. The Guttmacher Report on Public Policy 2005. Available at http://www.guttmacher.org/pubs/tgr/08/2/gr080207.pdf. Accessed June 2013.

4. Wilcox AJ et al. NEJM 1999; 340(23): 1796-1799.

5. HRA Pharma Report. Women and emergency contraception in 2012.  A European Survey.

6. Royal College of Obstetricians and Gynaecologists website. Medical terms explained. Available at http://www.rcog.org.uk/womens-health/patient-information/medical-terms-explained. Last accessed September 2013

7. Trussell J. Contraception 2011; 83: 397-404.